Četiri olimpijske medalje stonoteniserke Borislave Perić-Ranković osigurale su joj titulu najbolje sportistkinje sa invaliditetom u Srbiji, a njoj lično bile su motivacija da podrži druge sportiste i sportistkinje sa invadilitetom i da ih ohrabri da ne odustaju od profesionalnog bavljenja sportom.

Pod sloganom „Inspiriši se!“ Borislava promoviše projekat „Socijalna integracija kroz parasport – Parainspired!“ kroz koji je nabavljena sportska oprema za sportiste i sportistkinje sa invaliditetom u Srbiji i Bosni i Hercegovini u vrednosti oko 130 hiljada evra. Nabavljena su i dva kombi vozila i 18 invalidskih kolica prilagođenih za profesionalni paraolimpijski sport, te opremu u vidu stolova za stoni tenis i prilagođenih sportskih rekvizita. Ovo je važno, kako Borislava kaže, jer podstiče osobe sa invaliditetom da se pokrenu, te da se uključe mladi iz sredina u kojima nije toliko promovisan sport za osobe sa invaliditetom.

“To je velika stvari za nas i za ostale osobe sa invaliditetom koji će ovo moći da koriste. Prilagođeno je upravo našim potrebama. Drago mi je što je to prepoznato i od nekih drugih institucija – Fonda za Evropske poslove, pokrajinskih vlasti. Svi zajedno napravili smo nešto veliko i ostavljamo onima koji dolaze iza nas, da bi postigli to isto, a možda i više – da budu bolji od nas”, objašnjava Borislava.

Projekat „Socijalna integracija kroz parasport – Parainspired!“ ukupne vrednosti 263.914 evra realizuje se u okviru EU programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina. Zajednički ga sprovode Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu Vojvodine, Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine, Fond „Evropski poslovi“ Vojvodine i Opština Inđija a uz podršku Ministarstva za evropske integracije Srbije i Direkcije za evropske integracije Bosne i Hercegovine. Projekat nastoji da poveća učešće osoba sa invaliditetom u sportskim aktivnostima u pograničnom području i  da  stvori uslove za veću dostupnost sportske infrastructure osobama sa invaliditetom.

U okviru projekta izrađena je i publikacija „Koncept invalidnosti i kategorizacija sportista sa invaliditetom“ prof. dr Romane Romanov, na engleskom i srpskom jeziku, sa ciljem da se što bolje upoznaju i razumeju osnovni pojmovi koji se dovode u vezu sa određenim bolestima i  invaliditetom. Samo razumevanje etiologije invaliditeta može doprineti primeni planske i programirane fizičke aktivnosti za osobe sa invaliditetom.  Borislava dodaje i da je motivacija takođe važna.

Ovakvi projekti i naša pojavljivanja u javnom zivotu, pomažu ljudima da shvate da nije „kraj sveta“ kada vam se nesto desi u životu. Uvek treba ići dalje. Preći još 100 metara kolicima kada mislite da ne možete ili osvojiti još neku od medalja“, poručuje Borislava.

Puno ekonomsko i socijalno učešće osoba sa invaliditetom od ključnog je značaja ukoliko se želi ostvariti uspeh u postizanju pametnog, održivog i inkluzivnog rasta. Podrška Evropske unije društvenom uključivanju osoba sa invaliditetom vredna je skoro 62 miliona evra, od 2008. do danas. Sredstva namenjena sektoru društvenog uključivanja koriste se za poboljšanje sistema socijalne zaštite, povećanje stope zaposlenosti, borbu protiv diskriminacije pri zapošljavanju i brigu za grupe koje su manje prisutne na tržištu rada. Delegacija Evropske unije u Srbiji podržava Paraolimpijski komitet Srbije. Cilj ove podrške su što bolji rezultati sportista i inkluzija u sportu, koji bi trebalo da bude dostupan svima. Evropska unija radi na promociji inkluzije u svim sferama društva.