Zainteresovanost i briga o socijalnim problemima, inženjersko obrazovanje, inovatorski i preduzetnički duh naveli su mladog Nikolu Krstića, osnivača startapa Anora, da još u tinejdžerskim danima svoj potencijal i znanje usmeri na rešavanje problema sa kojima se slepe i slabovide osobe susreću svakodnevno.

Zahvaljujući pametnoj rukavici koju je razvio mladi tim Anore, slepe i slabovide osobe će moći lakše da se orijentišu u prostoru, da prepoznaju boje, novčanice i objekte, a porodica ili prijatelji će moći da prate njihovo kretanje, ukoliko je to potrebno.

„U toku realizacije projekta izvršili smo testiranje i anketiranje više od 400 krajnjih korisnika i korisnica iz Srbije i inostranstva i tako razvili finanlni proizvod koji se trenutno nalazi u fazi pretprodaje“, kazao je Krstić i istakao: „Sprovedena su razna istraživanja gde je uočena solidna digitalna pismenost i lako snalaženje slepih i slabovidih osoba na smart telefonima. Takođe, prepoznali smo i veliku zainteresovanost za isprobavanje novih tehnologija, ali sticajem tržišnih okolnosti u svetu asistivne  tehnolologije, za slepe osobe nema toliko inovacija.“

Inovacija rukavice ogleda se u integrisanosti svih ostalih funkcija koje uz pomoć glasovnog kodaka, pružaju mogućnost izgovaranja imena boja, novčanica, i sl. Tehnologija je bazirana na osnovu senzora za svetlost, odnosno lasera koji određuje udaljenost u odnosu na predmete i tako vrši orijentaciju u realnom vremenu. Set senzora omogućava rukavici da prikuplja informacije iz okoline.

Od funkcija poseduje orijentaciju, prepoznavanje boja, detekciju intenziteta svetlosti, izgovaranje datuma i sata. Gedžet koji je fiksiran za šaku predstavlja najveću prednost rukavice zbog toga što je ruka najpokretniji deo tela i stoga najidealnija za ovakvu primenu. Ukoliko je osoba bliža predmetu rukavica će više vibrirati, dok će u slučaju veće udaljenosti vibracije biti slabije.

Rukavica je lagana, ergonomična, jednostavna za korišćenje. Dugmići su intuitivno postavljeni na osnovu testiranja, u skladu sa svim oznakama Brajeve azbuke. Prednost je takođe i to što u ovom trenutku nijedan uređaj nema toliko funkcija kao rukavica, zbog kompleksnosti izrade samog proizvoda.

„Konkurencija postoji, ali rukavice koje su na tržištu ne poseduju ni približan broj, kao ni tip funkcija koje se nalaze u jednom proizvodu čija baterija traje i do dva dana“, izjavio je Krstić.

Dugogodišnja saradnja sa Savezom slepih Srbije omogućila je dalje usavršavanje, promociju i implementaciju pametne rukavice namenjene slepim i slabovidim osobama.

„Bez rukavice u prodavnici  ne znaš koju novčanicu nosiš u ruci, dok ne pitaš ljude oko sebe. Utiče u velikoj meri na samopouzdanje ali i osećaj da sve mogu sama“, ističe Jelena Stojanović, potpredsednica Saveza Slepih Srbije koji je potpisao ugovor sa Anorom.

Potencijal inovativnog projekta prepozno je Fond za inovacionu delatnost, koji je zahvaljujući sredstvima Evropske unije kroz Program ranog razvoja podržao razvoj proizvoda Anora.

Puno ekonomsko i socijalno učešće osoba sa invaliditetom od ključnog je značaja ukoliko se želi ostvariti uspeh u postizanju pametnog, održivog i inkluzivnog rasta. Podrška Evropske unije društvenom uključivanju osoba sa invaliditetom vredna je skoro 62 miliona evra, od 2008. do danas. Sredstva namenjena sektoru društvenog uključivanja koriste se za poboljšanje sistema socijalne zaštite, povećanje stope zaposlenosti, borbu protiv diskriminacije pri zapošljavanju i brigu za grupe koje su manje prisutne na tržištu rada. Delegacija Evropske unije u Srbiji podržava Paraolimpijski komitet Srbije. Cilj ove podrške su što bolji rezultati sportista i inkluzija u sportu, koji bi trebalo da bude dostupan svima. Evropska unija radi na promociji inkluzije u svim sferama društva.