Osnivač mladog beogradskog startup-a Pirate art, Arsen Arsenović, nakon nesreće koju je doživeo sa 19 godina, sa kolegom i prijateljem Nikolom Matićem konstruisao je i napravio estetsku oblogu za protezu, pre svega za svoje potrebe.

Položaj i zaštita osoba sa invaliditetom jedna je od najosetljivijih tema društveno-razvojne, ekonomske, ali pre svega socijalne politike današnjeg društva.

Tako je mladi tim okupljen u startup-u Pirate art na sebe preuzeo deo odgovornosti i za osobe sa invaliditetom donjih ekstremiteta, osmislio unikatne estetske obloge sa ciljem podizanja samopouzdanja što pozitivno utiče na njihovu socijalnu inkluziju.

“Od samog početka nisam imao problem sa tim što nosim protezu. U svakoj prilici trudio sam se da pokažem “golu” šipku, jer to je nešto što ne može da se sakrije. A ja to nisam ni želeo. Tada je nastala ideja da pravim estetske obloge za proteze”, istakao je Arsen.

Pirate art tim već godinu dana radi na testiranju, unapređivanju i razvoju svoje ideje, a zahvaljujući sredstvima Evropske unije kroz program Fonda za inovacionu delatnost uspeli su da pređu put od ideje do gotovog proizvoda i uspešno ga plasiraju na tržište.

Koristeći 3D tehnologiju i fotogrametriju, Pirate art ove obloge izrađuje uz pomoć različitih softverskih programa u kojima se modelira 3D objekat u skladu sa fotografijama koje krajnji korisnik ili korisnica dostavlja u zavisnosti od toga kako želi da COVER, odnosno estetska obloga izgleda. SKIN koji je napravljen od tekstila je pokrivka za estetsku oblogu, koji umanjuje oštećenje odeće za razliku od plastike i zbog svoje lakoće nameštanja daje mogućnost menjanja izgleda više puta u toku dana. Korisnici i korisnice je mogu menjati shodno odevnim kombinacijama, godišnjem dobu, kao i ličnim preferencijama.

“Od januara 2018. godine aktivirana je prodaja estetskih obloga u Evropi. Kada je u pitanju region, osobe sa invaliditetom iz svih zemalja koriste ovaj proizvod”, rekao je Nikola Matić, osnivač Pirate art-a.

Istraživanje tržišta pokazuje da Pirate art poseduje veliki potencijal, jer sve veći broj osoba sa invaliditetom želi estetsku oblogu po svojoj meri. Vizija mladog tima temelji se upravo na inkluziji i pokazivanju snage kroz jednu ovakvu estetsku oblogu.

Puno ekonomsko i socijalno učešće osoba sa invaliditetom od ključnog je značaja ukoliko se želi ostvariti uspeh u postizanju pametnog, održivog i inkluzivnog rasta. Podrška Evropske unije društvenom uključivanju osoba sa invaliditetom vredna je skoro 62 miliona evra, od 2008. do danas. Sredstva namenjena sektoru društvenog uključivanja koriste se za poboljšanje sistema socijalne zaštite, povećanje stope zaposlenosti, borbu protiv diskriminacije pri zapošljavanju i brigu za grupe koje su manje prisutne na tržištu rada. Delegacija Evropske unije u Srbiji podržava Paraolimpijski komitet Srbije. Cilj ove podrške su što bolji rezultati sportista i inkluzija u sportu, koji bi trebalo da bude dostupan svima. Evropska unija radi na promociji inkluzije u svim sferama društva.