Tri udruženja iz Srbije, Evo ruka, Čep za hendikep i ZaJedno, uz podršku regionalnog projekta SOCIETIES, neumorno rade na poboljšanju uslova života i stvaranju novih mogućnosti za osobe sa invaliditetom.

„Evo ruka“ iz Zemuna je udruženje roditelja i prijatelja dece sa smetnjama u razvoju koje promoviše društveni aktivizam i povezanost zajednice, kako bi pružilo konkretnu podršku porodicama i deci i doprinelo razvoju pozitivnih inkluzivnih praksi. Udruženje se bavi i razvojem socijalnog preduzetništva kako bi se osigurala održivost Inkluzivnog centra Mesto susreta, koji vodi ovo udruženje.

“Naša poljoprivredna proizvodnja i prerada se proširila na nov proizvod – sušeni paradajz po kom smo postali prepoznatljivi. Ova podrška nam je pružila sigurnost na dve godine, što je veoma značajno budući da je za realizovanje konkretnih preduzetničkih ideja potrebno dosta vremena. Mi smo mali proizvođači, a na tržištu smo se pozicionirali kao društveno odgovorni proizvođač sa kvalitetnim proizvodima. Ono po čemu se razlikujemo od drugih je vrednost socijalne misije koju naši proizvodi imaju – 100% prihoda se vraća u misiju, a ne samo profit“, rekla je  Ana Knežević, predsednica udruženja Evo ruka i istakla da su sve žene koje učestvuju u ovim akcijama osposobljene da i same postanu preduzetnice.

Kroz projekat Učionica – Radionica, Udruženju „Čep za hendikep“ iz Zrenjanina omogućena je kupovina kombija za prevoz čepova. Ovo udruženje je nastalo iz društvene akcije skupljanja čepova i prodaje reciklerima radi prikupljanja sredstava za popravku ortopedskih pomagala osobama s invaliditetom na teritoriji cele Srbije koje iz nekih razloga ne mogu da ostvare pravo na određena pomagala od Republičkog fonda.

“Pre ove saradnje, troškovi su nam bili trostruko veći, jer je mnogo sredstava trošeno za iznajmljivanje vozila. Sada je povećan je procenat količine prikupljenih čepova, dok su troškovi smanjeni. To je direktno omogućilo veću kupovinu ortopedskih pomagala“, istakao je Zoran Martinov, predsednik udruženja Čep za hendikep iz Zrenjanina i dodao: „U poslednje dve godine kupljeno je 60% više pomogala nego prethodnih godina. Uspostavljena učionica – radionica omogućila je takođe servisiranje 25 pomagala koji su bili dotrajali i bila im je potrebna reparacija.”

Aktivnosti Udruženja za podršku osobama sa psihofizičkim poremećajima „ZaJedno“ iz Subotice usmerene su na radno osposobljavanje osoba sa invaliditetom, kao i na razvoj inkluzivne kulture u zajednici. U okviru projekta SOCIETIES, ovo udruženje je dobilo sredstva koja su mu omogućila da započne proizvodnju briketa i peleta za ogrev. U proces proizvodnje uključeno je 12 mladih osoba sa mentalnim i intelektualnim invaliditetom.

“Vaspitan sam da budem vredan, fin i kulturan. Moji roditelji su mnogo uložili u mene. Želim da budem koristan i da im se svojim radom odužim”, kazao je Daniel, mladić sa Daunovim sindromom. Međutim, usled pandemije izazvane kovidom 19, poslovanje ovog udruženja svedeno je gotovo na minimum.

Regionalni projekat SOCIETIES II, finansira Evropska unija, a sprovodi 12 partnerskih organizacija u jugoistočnoj Evropi. Cilj projekta je unapređenje kapaciteta i stručnosti organizacija civilnog društva u oblasti socijalne inkluzije osoba sa invaliditetom.

Puno ekonomsko i socijalno učešće osoba sa invaliditetom od ključnog je značaja ukoliko se želi ostvariti uspeh u postizanju pametnog, održivog i inkluzivnog rasta. Podrška Evropske unije društvenom uključivanju osoba sa invaliditetom vredna je skoro 62 miliona evra, od 2008. do danas. Sredstva namenjena sektoru društvenog uključivanja koriste se za poboljšanje sistema socijalne zaštite, povećanje stope zaposlenosti, borbu protiv diskriminacije pri zapošljavanju i brigu za grupe koje su manje prisutne na tržištu rada. Delegacija Evropske unije u Srbiji podržava Paraolimpijski komitet Srbije. Cilj ove podrške su što bolji rezultati sportista i inkluzija u sportu, koji bi trebalo da bude dostupan svima. Evropska unija radi na promociji inkluzije u svim sferama društva.