Pored njenog nemerljivog uticaja na kvalitet života, umetnost je nezamenljiva spona među različitim kulturama i ljudima. Za korisnike i korisnice  Škole za osnovno i srednje obrazovanje „Milan Petrović” sa domom učenika iz Novog Sada, koju pohađaju deca sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom, od rođenja do starosti, umetnost je prozor u novi svet.

Kroz projekat Prekogranični zvuk, ples i slika  za osobe sa invaliditetom zahvaljujući EU (IPA) sufinansiranju, kupljeni su posebni uređaji koji su omogućili osobama sa invaliditetom da samostalno sviraju, igraju i slikaju.

Ovo je nastavak već uspešnog projekta kada je kupljen soundbeam uređaj baziran na senzorima koji detektuju čak i najmanje pokrete tela pomoću ultrazvučnih talasa i pretvara ih u zvukove. Za korisnike i korisnice ŠOŠO Milan Petrović ovo je bila stvar koja im je promenila živote.  Tada je osnovan orkestar „Dobri ljudi“ koji već nekoliko godina unazad nastupa na različitim događajima i aktivno učestvuje u kulturnom životu zajednice. Pod rukovodstvom Žarka Sebića i Renate Koler orkestar je učestvovao na brojnim događajima – na Novosadskom džez festivalu u saradnji sa Boris Hložan triom, u stvaranju muzike za dokumentarni film “Kad bih mogla da biram…“, na ovogodišnjoj proslavi Dana Evrope, a našli su se i u aplikaciji Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2022. Orkestar svojim nastupima nastoji da poboljša senzibilitet zajednice prema osobama sa invaliditetom.

„Nastupamo svuda besplatno, jer nama je cilj da ih sugrađani vide, da shvate koliko oni zapravo mogu i koliko su isključeni iz zajednice, a imaju iste potrebe kao i svi njihovi vršnjaci i vršnjakinje. Ti nastupi im beskrajno mnogo znače. “, kaže Mirjana Isakov, koordinatorka projekta.

Uspešnost ovog projekta navela je partnere da ga prošire na sliku i ples, tako da od ove godine tridesetoro mladih sa invaliditetom pored muzičkih uključuju se u likovnu i u radionicu pokreta.

Nabavljena je VR tehnologija uz pomoć koje će učesnici i učesnice moći da slikaju u virtuelnom 3D okruženju uz pomoć Oculus Quest i Google Tilt brush četkice.  Ovi likovni radovi u finalnom proizvodu povezaće se sa muzikom koja se izvodi pomoću Soundbeam uređaj u jedinstveno multimedijalno i interaktivno digitalno delo. Projekat je jedan iskorak i pomoć u uklanjanju barijera i priznavanju prava za ravnopravno učešće u oblasti umetnosti.

„U avgustu nastupamo na Festivalu uličnih svirača, septembru nas čeka kamp u Baji koji organizuje vodeći partner Udruženje “United Way”, a u decembru ćemo na završnoj konferenciji u Novom Sadu prezentovati rezultate projekta“, najavila je Mirjana Isakov.

Puno ekonomsko i socijalno učešće osoba sa invaliditetom od ključnog je značaja ukoliko se želi ostvariti uspeh u postizanju pametnog, održivog i inkluzivnog rasta. Podrška Evropske unije društvenom uključivanju osoba sa invaliditetom vredna je skoro 62 miliona evra, od 2008. do danas. Sredstva namenjena sektoru društvenog uključivanja koriste se za poboljšanje sistema socijalne zaštite, povećanje stope zaposlenosti, borbu protiv diskriminacije pri zapošljavanju i brigu za grupe koje su manje prisutne na tržištu rada. Delegacija Evropske unije u Srbiji podržava Paraolimpijski komitet Srbije. Cilj ove podrške su što bolji rezultati sportista i inkluzija u sportu, koji bi trebalo da bude dostupan svima. Evropska unija radi na promociji inkluzije u svim sferama društva.